Skippa flåset - kom i form ändå

Imorse läste jag UNT för mig själv, som jag ofta gör på morgonarna, och så tog en sida i kulturdelen mig med storm. Under rubriken "Skippa flåset - kom i form ändå" så stod; "Bli starkare, smidigare och slankare – utan att bli andfådd. Satsa på flåsfri lågintensiv träning så kan du till och med bli en mer harmonisk person på kuppen".
Detta blev väldigt intressant, kan man träna även fast man inte flåsar ihjäl tänkte jag, men faktum var att tidningen skrev väldigt intressant ingående fakta om just pilates, yoga, core (som jag, Elin och Erika ofta går på), och vattenjumpa. Detta väckte mitt stora intresse och jag har blivit jättesugen att börja träna någonting av dessa träningsövningar, speciellt pilates! Vad intresserar er mest? Läs artikeln här!

Ordet träning förknippas ofta med flås, men så behöver det inte vara. Det senaste decenniets träningstrender har handlat mycket om lågintensiv träning – träning där du bara utnyttjar hälften av din kropps syreupptagningsförmåga och har en låg belastningsnivå.

 

Lågintensiv träning är effektivt om du vill gå ner i vikt, eftersom du bränner mer fett när du tränar på det sättet. Högintensiv träning däremot, som spinning och att springa, är bättre om du vill få god kondition.

Att kombinera båda är effektivt om man både vill gå ner i vikt och få upp flåset, men är det styrka, smidighet och ett inre lugn du är ute efter är lågintensiv träning något för dig.
Spana in vår guide till flåsfri träning och hitta det som passar dig!

 


FYRA LÅGINTENSIVA TRÄNINGSFORMER

1. Pilates
Pilates är den snabbast växande träningsformen i världen just nu och är en riktig kändisfavorit. Skapades i början av 1900-talet av tysken Joseph Pilates, som själv kallade träningsformen The art of contrology.
Pilates handlar om att utföra olika rörelser på ett kontrollerat sätt och syftar till att öka både styrka och smidighet. I pilates är tekniken väldigt viktig och i fokus står att spänna bålen och andas kontrollerat. Det är också viktigt med ett flöde mellan rörelserna, att en rörelse går över i en annan så att man aldrig stannar upp. Pilates kan göras med eller utan boll.

 

För vem passar det?
Den som vill träna skonsamt och samtidigt bli starkare. Tränar man på rätt sätt blir man garanterat svettig och lite småflås kan förekomma.

2. Yoga
En träningsform med många tusen år på nacken. Ordet yoga betyder förening och träningen handlar om att kombinera andning, rörelser, avspänning och meditation. Man töjer och tänjer kroppen på olika sätt när man yogar, beroende på vilken form av yoga man utövar.
Det finns ungefär 200 olika yogaformer, den vanligaste och mest nybörjarvänliga är hathayoga och en tuffare form som också är vanlig i Sverige heter ashtangayoga.

 

För vem passar det?
Den som vill bli mer flexibel och smidig och mindre stressad. Mängden yogaformer gör att du kan hitta den form som passar just dina behov bäst. Fråga på närmaste gym som har yoga.

3. Core
Core handlar om att träna bålen, kroppens kärna (= core), och är en ganska ny träningsform som numera finns på de flesta gym. Liknar pilates eftersom det är viktigt att hålla magen spänd under passet, det vill säga att man ska utföra övningarna samtidigt som man suger in naveln mot ryggraden. På så sätt spänner man hela tiden bålen. Exempel på övningar är klassiker som armhävningar, situps och plankan.

 

För vem passar det?
Den som vill bli starkare men har svårt att motivera sig att göra armhävningar och situps på egen hand. En starkare bål är också bra för den med ryggbesvär.

4. Vattengympa
Vattengymnastik förknippas framför allt med rehabilitering men de stora gymkedjorna har nuförtiden även vattenpass på schemat. Sats har aqua-pass med varierande tuffhetsgrad, Friskis och svettis vattenpass är mer inriktade på skonsam träning och Actics gym (före detta Nautilus) har flertalet gym med vattengymnastik.
Vattnets motstånd gör konditions- och styrketräning mer effektiv, samtidigt som vi blir lättare i vatten och på så sätt avlastar leder och muskler, vilket gör träningen skonsam. Ju varmare vatten, desto mindre intensiv blir träningen.

 

För vem passar det?
Den som vill träna både kondition och styrka på ett skonsamt sätt. Dessvärre finns det inte bassänger på alla gym och orter.

 

Hoppas att ni har blivit intresserade och inspirerade av att träna nya slags träningar! Det har i varje fall jag blivit, här ska det "låg-flås-tränas"

Tack för mig, Hanna.

 

 

 

 

Källa: http://www.unt.se/halsa/skippa-flaset-br--kom-i-form-anda-1123626.aspx

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0